Időjárás

| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Általános jellemzés

ég és föld között...

Az Erdélyi-medence és Havasalföld síksága között várfalként kiemelkedő Fogarasi-havasok topográfiája meghatározó szerepet kap a hegység időjárásának alakításában, amire a kelet-nyugati irányban húzódó főgerinc aszimmetriája még inkább ráerősít. Ebből fakadóan az északi, ill. déli oldalakat érő időjárás-formáló hatások sokszor merőben eltérőek, ami igencsak szeszélyessé teszi a főgerinc zónájának meteorológiáját.

A csapadékot hozó felhők jellemzően NY-ÉNY felől érkeznek és hosszantartó esőzéseket okoznak az északi oldalon. Délről ritkábban érkezik csapadék, de ha előfordul, akkor kiadós. Nyáron pedig erőteljes lehet a lokális gomolyfelhő-képződés és az ezzel járó zivatarok (melyek fő veszélyforrása a gerinceken és a kitett hegyhátakon haladókat fenyegető villámcsapás), illetve az északi és déli oldalak feletti légtömegek eltérő felmelegedése is gyakran hoz létre tartós felhőfrontokat a hegység felett, az éppen ott túrázók „mérhetelen örömére”. Az alpesi régió nem szűkölködik tehát az égi áldásban: az éves átlagos csapadékösszeg itt az 1400 mm-t is eléri (bár igaz, hogy ennek jó része hó formájában hullik le az év folyamán). Az első nagyobb havazás már akár augusztus végén beköszönthet, de a főgerincen még nyáron is előfordulhat komolyabb hóvihar.

Téli gúnya a Negoj-gerincen

Téli gúnya a Negoj-gerincen
Fotó: © Kántor Tibor, 2011

A hőmérsékleti értékek természetesen magasság és kitettség függvényében változnak, de általánosságban a hegységet hűvös klíma jellemzi: az alpesi régióban 0 °C körüli az évi középhőmérséklet, a gerinceken ennél alacsonyabb, míg a lombos erdők szintjén néhány fokkal magasabb ez az érték. Szépen lekövethető a hőmérsékleti zonáció a növényzeten: a hegylábak mérsékelt övi erdeit egyre feljebb haladva fenyvesek, majd törpefenyvesek követik, amiket végül tundra jellegű növénytársulások váltanak fel a gerincrégióban. Az egyes szintek közötti váltás eltérő magasságban figyelhető meg az északi és a déli oldalakon; utóbbit egyébként is melegebb, mérsékeltebb, naposabb éghajlat jellemzi. A természetes növénytakarót sok esetben módosította már az emberi tevékenység: a pásztorkodás az évszázadok során kiterjedt legelőket alakított ki (elsősorban a déli hegyhátakon), egyfajta kultúrtájat hozva létre; az újabbkori „divat”, a mértéktelen erdőirtás viszont már veszélyesebb, ugyanis fokozott talajeróziót okoz.

Júiusi idill a főgerincen (Bilea-völgy)

Júiusi idill a főgerincen (Bilea-völgy)
Fotó: © Kántor Tibor, 2011

A Fogarasi-havasok „ütközőzóna” jellege miatt a magasabban fekvő térségekben szinte állandó jelleggel fúj a szél, hegy-völgyi szelek pedig frontmentes időszakban is előfordulnak. A hegység fekvése tavasszal kedvez a főn jellegű szelek kialakulásának, amikor is a dél felől érkező légtömegek páratartalma az emelkedés hatására kicsapódik, az így felszabaduló rejtett hő felmelegíti a levegőt, ami a gerincen átbukva igencsak száraz, meleg szélként bukik alá az északi oldalon, hirtelen hóolvadást okozva. Helyi neve: Vântul Mare („nagy szél”) vagy Mancatorul de zapada („hófaló”). Télen a szél a kárfülkékben és a keleties kitettségű hegyoldalakon akár több méter vastagságú hótömeget is felhalmozhat, a gerinceken pedig tekintélyes méretű hópárkányokat alakít ki, amik igencsak balesetveszélyesek, különösen ha ködös idővel párosulnak. A téli időszak másik komoly veszélyforrását a lavinák képezik, melyek nagyobb havazások után, illetve tavasszal, hóolvadáskor alakulnak ki leggyakrabban.

Nyár végi stabil időjárás (Negoj-gerinc a Skála-csúcsról)

Nyár végi stabil időjárás (Negoj-gerinc a Skála-csúcsról)
Fotó: © Kántor Tibor, 2012


| általános jellemzés | aktuális - előrejelzés |

Aktuális helyzet és előrejelzés

Román Meteorológiai Szolgálat

Közvetlenül a Bilea-tó mellett, 2030 méteres magasságban található a meteorológiai szolgálat egyik hivatalos mérőállomása, a „Bâlea Lac” (45,603889°É - 24,614444°K). Az országos helyzetképet bemutató oldal térképén az állomást megkeresve tájékozódhatunk, hogy milyen idő van mostanában a hegység főgerincének közepe táján, az északi oldalon. Télen mindenképp érdemes elemezni a meteorológiai szolgálat oldalának alján található országos hóborítottság térképet, valamint a Fogarasi-havasokra is kitérő, kétnaponta frissített időjárás- és lavinajelentést is. E téren szintén hasznos információkkal szolgál a romániai kárpátok lavinahelyzetével foglalkozó blog, amely leggyakrabban a Fogarasi-havasokból szokott bejelentkezni.

Egyéb online időjárás-jelentések (magyar nyelven)

Az alábbi cimke a Fogarasi-havasok egészére vonatkozó átlagos jelenlegi helyzetképet és a következő két nap előrejelzését mutatja a www.freemeteo.com szerint (a hivatkozásra kattintva hétnapos részletes előrejelzés is megtekinthető). Mivel nem helyszíni állomások méréseit látjuk, kezeljük kellő óvatossággal ezeket az adatokat!

Fogarasi-havasok átlag

2022 m

Egyéb online időjárás-jelentések (román nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
vremea.netMoldován-csúcs7 napos részletes (3 órás bontásban)
vremea.netNagyszeben (Sibiu)7 napos részletes (3 órás bontásban)
vremea.netFogaras (Făgăraş)7 napos részletes (3 órás bontásban)
vremea.netCurtea de Argeş (Argyasudvarhely)7 napos részletes (3 órás bontásban)
vremea-meteo.netFelek (Avrig)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netFelsőárpás (Arpaşu de Sus)10 napos (napi bontásban)
vremea-meteo.netNagytalmács (Tălmaciu)10 napos (napi bontásban)
meteolive.roFelsőporumbák (Porumbacu de Sus)8 napos (napi bontásban)
meteolive.roFelsőszombatfalva (Sâmbăta de Sus)8 napos (napi bontásban)

Egyéb online időjárás-jelentések (angol nyelven)

weboldalhelyszínelőrejelzés jellege
mountain-forecast.comNegoj-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
mountain-forecast.comVadász-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
mountain-forecast.comPodrág-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
mountain-forecast.comMoldován-csúcs6 napos részletes (3 napszakra bontva)
meteoexploration.comMoldován-csúcs4 napos részletes (4 napszakra bontva)
meteoexploration.comNegoj-csúcs4 napos részletes (4 napszakra bontva)
meteoexploration.comBilea-tó4 napos részletes (4 napszakra bontva)
accuweather.comFelek5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comFelsőporumbák5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comFelsőárpás5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comViktóriaváros (Victoria)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comKisvist (Viştişoara)5 napos részletes (akár órás bontásban is)
accuweather.comBreáza (Breaza)5 napos részletes (akár órás bontásban is)

Az alábbi interaktív cimkén a Fogarasi-havasok egészének jelenlegi időképe, valamint a következő 5 napra előrejelzett átlagos időjárása látható a viewweather.com szerint. Az egyes napokra kattintva részletesebb (három órás bontású) adatokat kapunk az adott napra. Hasonló információk érhetők el a Moldován-csúcs, a Negoj, a Vadász-csúcs, a Skála-csúcs és az Urlea-csúcs, valamint a Bilea-tó vonatkozásában is.