Olvasósarok

Elöljáróban

mi található a polcokon?

Ezen az oldalon a Fogarasi-havasokról írt (vagy azt legalább részben tárgyaló) magyar nyelvű könyveket, illetve turistairodalmat igyekeztem összegyűjteni.


| könyvek | egyéb írások |

Székely Árpád: Fogarasi-havasok - Erdély teteje

Székely Árpád: Fogarasi-havasok - Erdély tetejeA szerző néhány éve megkezdett kézikönyv sorozatának folytatásaként 2015 tavaszán jelent meg a Fogarasi-havasok legfrissebb túrakalauza. A kiadvány öt fejezetből áll: az első természettudományos összefoglalást ad a hegységről; a második fejezet általános túrainformációkat tartalmaz; a következő - s egyben legterjedelmesebb - rész turistautakat ismertet; a negyedik fejezet a terület épített örökségéről közöl képes összefoglalót; az utolsó pedig - mint már megszokhattuk - rejtvényekkel, feladatlapokkal „ellenőrzi”, hogy mennyi ismeretet sikerült elsajátítanunk az olvasottakból. Az előző kötetekhez hasonlóan ezúttal is igényes kidolgozású, fotókkal és egyéb ábrákkal gazdagon illusztrált, turistatérkép melléklettel kiegészített, igen informatív művet adott kezünkbe a szerző.


Székely Árpád, 2015Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok - Románia

Nagy Balázs: Trekkingtúrázás - Kárpátok - RomániaA kiadó hosszútávú túraútvonalakat (trekkingeket) bemutató sorozatának második kötete a Kárpátok hegykoszorújának romániai részeibe kalauzolja az olvasókat. A könyvből természetesen a Fogarasi-havasok sem maradhatott ki: a hegyvonulat főgerincének középső szakaszát magába foglaló ötnapos túrát a Fogarast igen jól ismerő Bácskai Gusztáv és Wild Ferenc állították össze. Az ajánlott útvonalat végigjárva megízlelhetjük a Fogarasi-havasok esszenciáját, hogy aztán kedvet kapjunk a hegység többi részének felfedezéséhez is. A 160 oldalas könyvben hasonló jellegű trekkingtúrákat találunk a Retyezát, a Királykő, a Bucsecs, a Radnai-havasok és további nagyszerű hegyvidékek tájáról is.


Cser Kiadó, 2013


Bácskai Gusztáv - Wild Ferenc: Fogarasi-havasok - hegymászó- és turistakalauz

Bácskai Gusztáv - Wild Ferenc: Fogarasi-havasok - hegymászó- és turistakalauzA szerzőpáros és segítőik hat évnyi munkájának gyümölcse érett be 2012 végén, amikor végre újabb magyar nyelvű kézikönyv jelent meg a Fogarasi-havasokról. A több mint 400 oldal terjedelmű, vaskos és egyben tartalmas könyv nem csupán a főgerinc ismertetésre vállalkozik: kitér az északi mellékgerincekre, valamint úttörő szerepet vállalva bemutat több hegymászóutat és a túrasízési lehetőségekről is szót ejt, továbbá helyet kapott benne egy alapos történelmi ismertető fejezet, amit részletes háromnyelvű helynévanyag egészít ki. Terjedelméből fakadóan ez a „Fogaras-enciklopédia” nem feltétlenül lesz terepi útitársunk, de szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne megismerkedni a hegységgel!


Kornétás Kiadó, 2012


Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai

Erdély legszebb túraútvonalaiA „Túrázók nagykönyve” sorozat második kötetetként megjelent - több mint 500 oldal terjedelmű - könyv egyész Erdély területéről szemezget valóban szebbnél szebb túraútvonalakat, így természetesen a Fogarasi-havasok sem hiányozhat a válogatásból. Igaz, csak egy „fogással” szerepel a menüben, azonban jó érzékkel választott a szerző, mert a Negoj csúcsmászása a Bilea-tótól indulva remek ízelítőt ad a hegységgel megismerkedni szándékozók számára. Az igényesen összeállított túraismertetők csokrát a szerkesztőként közreműködő Nagy Balázs munkája (az erdélyi Kárpátok jellemzése, általános jótanácsok túrázóknak stb.) egészíti ki.

Totem Plusz Kiadó, 2011


Magyarországi Kárpát Egyesület: 2500 km a Kárpátok főgerincénMagyarországi Kárpát Egyesület: 2500 km a Kárpátok főgerincén


A 2004-es Kárpát-koszorú expedíció képanyagának legjavát bemutató 216 oldalas reprezentatív fotóalbumnak szintén nem kizárólag a Fogarasi-havasok a témája, azonban érdemes itt is megemlíteni, mert igazán szép „kedvcsináló” kiadvány.

Magyarországi Kárpát Egyesület, Budapest, 2007


Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban

Nagy Balázs: Gerinctúrák a Kárpátokban
A könyv első kiadása rövid idő alatt klasszikussá vált, minden bizonnyal hallott már róla a látogató. Bár jóval tágabb területet fed le, külön rész található benne a Fogarasi-havasokról, valamint számos általános jellegű praktikus tanácsot is tartalmaz a Kárpátok hegyei közé készülő olvasó számára. A közelmúltban még hiánycikknek számító mű második, aktualizált kiadása 2010 júliusában került a könyvesboltok polcaira.

Heiling Média Kiadó Kft., Budapest, 2010


Pásztohy Zoltán: Fogarasi-havasok

Pásztohy Zoltán: Fogarasi-havasok
Az Erdély hegyei című sorozatban megjelent 2000-es kiadású kötet hosszú ideig az egyetlen magyar nyelven írt részletes turistakalauz volt a Fogarasi-havasokról. A szerző majd' száz oldalon keresztül ismerteti a hegységet, számos túraútvonalat is részletesen leír. A „zsebre vágható” könyv hasznos mellékletként tartalmazza a Dimap Fogaras-térkép korábbi verzióját, így szinte hiánytalan nyomtatott muníciót képvisel (a térképből azóta megjelent egy frissebb kiadás is). Pár éve változatlan formában újra kiadták, bár néhány információt (telefonszámok, stb.) megérte volna frissíteni, hogy naprakész legyen a könyv.

Pallas-Akadémia Könyvkiadó, Csíkszereda, 2000


| könyvek | egyéb írások |

Egyéb írások

Néhány további írásos forrás (cikk, vagy könyvrészlet), mely a Fogarasi-havasokkal foglalkozik:

Folyóiratokban megjelent cikkek

1945 után:

  • Rotaridesz István: A Fogarasi havasok. [2. rész]
    Erdély, XLIII. évf. 4. szám (4-7. oldal), 1946
  • Rotaridesz István: A Fogarasi havasok. [1. rész]
    Erdély, XLIII. évf. 3. szám (2-5. oldal), 1946

1914 és 1945 között:

1914 előtt:

Blogokban közzétett túrabeszámolók