Hírarchívum

| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012|

Online térkép fejlesztés

2016. május 5.

Bizonyára sokan ismerik az oldalcsalád régebb óta működő tagjainak GPS felmérésekre támaszkodó interaktív térképoldalait (Retyezát, Királykő, Radnai-havasok) és méltán hiányolhatták ezt a funkciót a fogaras.ro esetében. Számukra végre jó hírrel szolgálhatok, ugyanis folyamatban van a munka ezen a téren: a napokban megkezdtem a jelenleg rendelkezésre álló anyagok feldolgozását, így a nyári túraszezon kezdetére biztosan elkészül az 1.0 verzió.

Mindazonáltal el kell ismerni, hogy a Fogarasi-havasok - térbeli kiterjedéséből és feltártságából fakadóan - igen komoly feladat elé állít, melyben az Olvasók segítségére is számítok. Jelen esetben például örömmel fogadnék személyesen bejárt túraútvonalakról készített GPS adatállományokat, amik a térképszerkesztés során felhasználhatóak lennének a meglévő anyag pontosítására, illetve kiegészítésére. Kérem, hogy aki ebben szívesen közreműködne, keressen meg levélben!

kedvcsináló...

...ízelítő jelleggel...


Múltidéző rovat: a Fogarasi-havasok bemutatása 1898-ból

2016. február 26.

A XIX. század végén életre kelt erdélyi magyar turista folyóirat, az Erdély hasábjain már a legelső években komoly leírások jelentek meg a Fogarasi-havasokról. Ezek egyikét Gagyi Samu, fogarasi tanár jegyezte, aki a Déli-Kárpátok legnagyobb kiterjedésű és legmagasabb tömbjének általános bemutatásával jelentkezett. Az akkori határhegység természetföldrajzi leírása mellett a szerző szót ejt a Fogaras-vidék néprajzi és gazdasági viszonyairól, s persze kitér a kibontakozó félben lévő turistaság korabeli lehetőségeire is.

...tovább a cikkhez


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012|

Tél a Fogarasban

2016. február 17.

A téli Fogaras szépségét látványosan bemutató alábbi rövid filmetűdre pár napja bukkantam rá. A fogaras.ro közösségi oldalának követői már tegnapelőtt láthatták a videót saját hírfolyamukban, ide a főoldalra pedig ma jutott időm közzétenni. Mesés képsorok következnek!

Ünnepi köszöntés

2015. december 22.

December eleje óta lassanként egyre összefüggőbb hótakarót ölt magára a Déli-Kárpátok óriása (a csendes átalakulás Facebook oldalunkon rendszeresen megosztott fotók révén folyamatosan nyomon követhető), bár a hőmérsékleti inverzió jelensége miatt az utóbbi hetekben gyakorlatilag enyhébb idő volt fent a hegyen, mint a ködpaplanba burkolt Kárpát-medencében. A Fogarasi-havasokat illetően a téli időszak sok túrázó számára kényszerpihenőt is jelent, hiszen a hegy ilyenkor komoly akadályokat állít az őt ostromlók elé (hadd ajánljam figyelembe a meteorológiai szolgálat kétnaponta frissített lavinajelentését, valamint Adrian Valean blogját, ami viszonylag gyakran elemzi a fogarasi hóhelyzetet). A magam részéről igyekezni fogok kihasználni ezt az időt az oldal tartalmának fejlesztésére (többek között pl. a hegység általános bemutatása, a túraútvonalak lajstromba vétele és a látnivalók ismertetése van tervbe véve a jövő nyári szezonra). Ennek fényében kívánok most boldog karácsonyt és eredményes túrákban bővelkedő új esztendőt minden kedves Olvasónak!

Budai Péter (szerkesztő)


Elindult a múltidéző rovat

2015. december 11.

Az utóbbi hónapok folyamán egyre több archív anyagot sikerült összegyűjtenem a Fogarasi-havasokról, amit idő függvényében folyamatosan szeretnék megosztani az oldal Olvasóival is. Indulásképp a régi képeslapokat és fotókat bemutató palackposta szekció jelent meg ma – a későbbiekben ennek folyamatos bővítése mellett a hegységgel kapcsolatos régi magyar nyelvű turistairodalomból fogok szemezgetni.

Fogaras városa a Fogarasi-havasokkal (századeleji képeslap)

Fogaras városa a Fogarasi-havasokkal (századeleji képeslap)


Bemutatjuk az új Kalcun-védkunyhót

2015. október 9.

Facebook oldalunk követői már korábbról fogva figyelemmel kísérhették a Fogarasi-havasok legújabb és legmodernebb menedékhelyének „genezisét”, viszont az ottani hírfolyam múlandó dolog... Ezért most úgy gondoltam, hogy itt a fogaras.ro főoldalán is számot adok erről a nem mindennapi munkáról, aminek a közelgő tél is aktualitást ad.

Kezdjük az előzményekkel: a vadregényes fekvésű Kalcun-tó partján még 1975-ben épült fel a sárga színűre festett, félhenger alakú védkunyhó, amely négy évtizeden át szolgált menedékül a Fogaras-gerinctúrát járók számára. Bár legutóbb 2008-ban a nagyszebeni hegyimentők még végeztek rajta állagmegóvási munkákat, az idő vasfoga (és persze a kevésbé kulturált viselkedésű turisták) mára igencsak kikezdte ezt a régi épületet. Ezért érlelődni kezdett a gondolat, hogy új kunyhóval kellene helyettesíteni, ugyanis a statisztikák szerint ezen a környéken a legnagyobb a balesetek kockázata.

A régi „hangár”

A régi „hangár”

A félkész új kunyhó jól bírta a telet

A félkész új kunyhó jól bírta a telet

A modern formavilágú, de hagyományos építőanyagok felhasználásával készült új menedéket Marius Miclăuș temesvári illetőségű építész tervezte. A munkafolyamat érdekessége, hogy a komplett épületet előzetesen összeszerelték, majd elemekre bontva a Belügyminisztérium által rendelkezésre bocsátott MI-17 típusú helikopter segítségével szállították a helyszínre (több mint 10 fordulóval), ahol ismét összerakták azokat. Ezt még tavaly november elején sikerült véghezvinni, a munkálatok befejezése azonban csak idén július elejére vált lehetségessé.

Az új kunyhót egyébként a tó feletti főgerinc-szakaszon (Csipkés-gerinc) állították fel 2160 m magasban (a régi menedéktől légvonalban 100 méterre ÉK irányban), közvetlenül a piros sáv jelzésű fő turistaút mellett, így szükség esetén nem kell a tóig lemenniük a bajba jutottaknak. A régi menedéket a jövőben el fogják bontani, helyén pedig helikopter-leszállóhelyet alakítanak majd ki, melyet mentőakciók során használhatnak majd.

Beszédes becenevet kapott: „Nautilus”

Beszédes becenevet kapott: „Nautilus”

Az épület tágas belső tere

Az épület tágas belső tere

Az új menedék formájából adódóan ellenálló lesz a gerincen igencsak gyakori erős szélnek, a téli magas hótakaróból pedig csak a „periszkóp” része fog teljes egészében kilógni, melyen keresztül ilyen körülmények között is megközelíthető marad a hódunna által kiegészítő hőszigetelléssel ellátott belső tér. Odabent két szobát alakítottak ki, melyből az egyik a nyári szezon alatt itt szolgálatot teljesítő hegyimentők használatában lesz, a másikban pedig összesen 22 fő fér el a rendelkezésre álló fa priccseken.

Ami pedig a költségeket illeti: a beruházás mintegy 150.000 lejbe került (kb. 10,5 millió forint), amit Szeben Megye Tanácsa (Consiliul Judeţean Sibiu) finanszírozott. A tervek szerint a jövőben további két menedékhely létesítését tervezik a Fedeles-tető és a Feleki-nyereg közötti főgerinc-szakaszon.

Az alábbi videó a tervezés és az előzetes összeszerelés, valamint a helyszínre szállításról ad összefoglalót:

Az új védkunyhóról készült fotók forrása: stiridesibiu.ro (további fotók találhatók az emunte.ro oldalon).


Új köntöst kapott az oldal!

2015. június 24.

Az Erdély hegyvidékeit bemutató oldalcsalád többi tagjához hasonlóan mától a fogaras.ro szintén új arculatot kapott. A régi megjelenés cseréjét elsősorban az tette indokolttá, hogy egyre többen böngészik az oldalt mobil eszközökkel. Így, ha teljes átváltozásra nem is, egy alapos újrastruktúrálásra mindenképpen szükség volt már. Az új megjelenésben több régi elemet is megtartottam, ugyanakkor igyekeztem a mai igényeknek jobban megfelelő tálalást kialakítani. A tartalom egyelőre egy az egyben megegyezik a korábbiakkal, bár a közeljövőben ezen a téren is lesznek kisebb módosítások, ill. ésszerűsítések. Amit talán egy kicsit tovább tart majd megszokni, az a korábbihoz képest megváltozott menürendszer. Az új csoportosítás vezérelve a következő: a „Téka” menüpont alá került minden olyan képi és szöveges tartalom, ami lexikális jellegű ismeretanyag; a „Kalauz” menüpontba soroltam a hegyen végezhető tevékenységek lehetőségeinek bemutatását és az ezekkel kapcsolatos információkat (pl. útleírások, időjárás); a „Látnivalók” menüpont pedig a megtekintésre ajánlott célpontokat bemutató oldalak gyűjtőhelye lett.

Bízom benne, hogy az új, letisztult arculat megnyeri minden kedves Olvasó tetszését!

Budai Péter (szerkesztő)


A Fogarasi-havasok turistairodalma

2015. május 26.

A megnövekedett érdeklődésnek hála új lendületet vett a fogaras.ro fejlesztése. Mától elérhető a Fogarasi-havasok turistairodalmát feldolgozó oldal, melynek célja a hegységgel foglalkozó könyvek, folyóiratcikkek, valamint blogbejegyzések összegyűjtése.

Az új oldal külön aktualitása, hogy nagyjából egy hónapja jelent meg a legfrissebb Fogaras-túrakalauz, Székely Árpád jóvoltából, aki az utóbbi években szép sorozatot tett le az asztalra a Déli-Kárpátok leginkább szemrevaló hegységeit tárgyaló könyvekből.

Fogarasi-havasok túrakalauz


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012|

Ünnepi köszöntés

2014. december 24.

Boldog karácsonyt és fogarasi túrákban gazdag új esztendőt kívánok a fogaras.ro minden kedves Olvasójának!

Budai Péter (szerkesztő)


Elindult a fórum!

2014. június 9.

Az idei nyári-őszi szezonra tervezett bővítések első lépéseként a testvéroldalakhoz (retyezat.ro, radnaihavasok.ro, kiralyko.ro) hasonlóan a fogaras.ro is kapott egy saját fórumot. Némi fejtörést okozott a kérdés, hogy 2014-ben érdemes-e egy Facebook oldal mellett saját fórumot is indítani, de végül is az érvek amellett szóltak, hogy igen. Bár Facebookon egyszerűbb megosztani információkat, egy fórumban azonban tematikus válogatásban szerepelnek a hozzászólások, amik akár később is könnyen visszakereshetők, s ez végeredményben maradandóbb információforrás.

A létjogosultságot természetesen az idő fogja majd eldönteni, de mindenesetre a lehetőség mostantól adott... Remélem mihamarabb összegyűlik egy jó kis Fogaras-rajongó csapat és mindannyian hasznát vesszük majd a fórumon megosztott tapasztalatoknak!


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012|

Ünnepi köszöntés

2013. december 23.

Hamarosan itt az év vége, egy ideje már a Fogarasi-havasokat is (nevéhez méltóan) vastag hólepel fedi. Boldog karácsonyt és szép, túrákban gazdag 2014-es évet kívánok a fogaras.ro olvasóinak!

Budai Péter (szerkesztő)


Fogarasi-havasok a Hazajáróban

barangolás a képernyőn

A Duna TV Hazajáró című turisztikai magazinműsora hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. A Fogarasi-havasok ezidáig már két adásnak is témáját képezte, melyek most már itt helyben is megtekinthetőek. Kellemes tévézést!

Első epizód: 2012. december 2.

Második epizód: 2013. május 12.


Online turistatérkép az oldalon

2013. augusztus 6.

Hasznos tartalommal bővült a fogaras.ro térképoldala: mostantól szabadon nézegethető az Erfatur és a Dimap térképészetek által közösen kiadott Fogarasi-havasok turistatérkép. Kedves olvasók, háláljuk meg a szerzők eme nagylelkű gesztusát azzal, hogy ha túrázni indulunk és szükségünk lesz a térképre, megvásároljuk!


Újabb előrelépés...

2013. július 19.

Ha nem is rohamléptekkel, de halad a legfontosabb oldalak kiépítése: mától él a Fogarasi-havasokról készült térképeket bemutató oldal (ami hamarosan bővülni fog még, de tekintettel arra, hogy benne vagyunk a nyári szezonban, a jelenlegi állapot is hasznos lehet).


A második...

2013. június 12.

A szálláslehetőségek témakörének folytatásaként: örömmel jelenthetem, hogy elkészült a Fogarasi-havasok menedékkunyhóinak jelenleg legnaprakészebb listája. Használja mindenki egészséggel, és ne felejtsen el értesíteni, ha változásokat tapasztal az itt leírtakhoz képest!


Az első tégla...

2013. május 27.

Ahogy a hegyek felébrednek az idei évben a szokásosnál hosszúra nyúlt téli álmukból, a fogaras.ro is igyekszik érdemi információkkal szolgálni a Déli-Kárpátok királyáról. A különféle szálláslehetőségek iránt várható érdeklődés miatt elsőként a hegység menedékházait bemutató oldal készült el.


| 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012|

Elindult az építkezés

2012. szeptember 22.

Az erdélyi Kárpátok egyes hegységeit bemutató oldalcsalád a Retyezát, a Radnai-havasok és a Királykő után újabb taggal fog bővülni. A Fogarasi-havasok tájaira kalauzoló fogaras.ro oldalnak egyelőre csak a váza készült el. A tartalmi rész a későbbiekben idő függvényében bővül majd, ez valószínűleg egy hosszabb folyamat lesz...


Egyebek

További archív hírekhez a fórumban lehet hozzáférni.